Egészségvédelem

1015 Budapest, Donáti u.32. - Google térkép
Tel +36 30 863 3020 E-mail - info@helpnet.hu
NYITVA TARTÁS

.
.
Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gyógyszereit ITT!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

hajegeszseg7A téli hónapok alatt szervezetünk energiát veszít, a tápanyag- és vitamintartalékok is elapadnak. Ennek árulkodó jelét tapasztalhatjuk a hajunkon, körmünkön, amelyek révén egyértelműen beazonosítható akár a vitaminhiány, az allergiás reakció vagy valamilyen belsőszervi gyulladás. Lantos Krisztinát, a hajas fejbőr szakértőjét – a gyógyszertári hajvizsgálatokat végző cég ügyvezetőjét – kérdeztük.

- Köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket és segít mélyebb betekintést nyerni a témába. Miért van szüksége a pácienseknek a patikákban ilyen irányú szakmai támogatásra?


- Az utóbbi pár évtizedben jelentősen megnőtt azok száma, akik haj-problémákkal küzdenek. Többségük kezdetben saját maga próbálja megoldani a rendellenességekből eredő tüneteket, de amikor már komolyabb a baj, vagy nem találnak eredményt hozó megoldást, nem igazán tudják, hogy kihez forduljanak tanácsért. Ezt a hiányt próbáljuk szakértőként - nemzetközi szinten - immár több mint 30 éve pótolni.

- Néhány kérdés a hajról. Hogyan alakul ki és épül fel a haj? Mi befolyásolja a növekedését?
- A haj két legfontosabb része a hajszál, amit szemmel látunk, ez a haj élettelen része, és a hajhagyma, ez az élő része, melyet szemmel nem látunk, hiszen ez a bőrben helyezkedik el. Az élő részből fejlődik a haj száli része, melynek minősége nagyban függ attól, hogy az élő hajhagyma mennyire jut megfelelő tápanyaghoz, vitaminhoz, és attól, milyen a fejbőr állapota.

- Vannak a hajnak élettani ciklusai? Utalunk itt a csecsemőkorra, a felnőtt- és idős korra. Történik szerkezetbéli változás az évtizedek múlása során?
- A hajnak is van életciklusa, ami általában 2-5 évig tart, azaz a hajunk ennyi ideig növekszik, majd elhal a hajhagyma, kihullik a tüszőből, és normál esetben a kihullott haj helyett új keletkezik a tüszőben. A hajszál minőségét nemcsak a természetes öregedési folyamat, hanem sok más egyéb tényező is befolyásolja az évek során, mint például a helytelen táplálkozás, környezetszennyezés, nem megfelelő hajápolás, vagy akár szervi problémák.

- Mi szükséges ahhoz, hogy a haj egészségesen fejlődjön?
- Megfelelő külső és belső oxigén ellátás, megfelelő belső tápanyagbevitel, jól működő baktériumflóra, megfelelő mennyiségű faggyúképzés.

- Van-e ok – okozati összefüggés a haj és a fejbőr rendellenességei között?
- Igen, hiszen az egészséges haj növekedéséhez egészséges fejbőr szükséges, melynek alapvető feltételeit az előbb említettem. Ha ezek közül bármelyik nem megfelelően működik, akkor a hajunk nem tud egészségesen fejlődni. Gondoljunk csak arra, ha a faggyúmirigy túl sok faggyút termel, ami „kifolyik” a fejbőrre a hajunk zsírossá válik, ez elég kellemetlen esztétikai problémai is. Nagyon fontos azt is megérteni, hogy amikor már az érintett személy felfedezi saját magán hajának esztétikai problémáit, az többnyire már évek óta fennálló fejbőr rendellenesség következménye. Hányszor hallunk 40-es éveikben járó hölgyeket, hogy már nem olyan dús a hajam, mint 20 éve, vagy az utóbbi időben nincs tartása a hajamnak, és nagyon elvékonyodott. Ezek a rendellenességek nem egyik napról a másikra alakulnak ki, olykor 10-15 év elteltével tapasztalható esztétikai elváltozások. Ezért fontos, hogy már időben elkezdjük hajunk szépségének megőrzését, és ne csak akkor, amikor már szemmel látható jelei vannak a problémának. Ez nagyon hasonló, mint az arcbőr ápolás. Ha már a 30-as éveinkben elkezdjük a megfelelő arcbőr ápolást, akkor jelentősen lehet csökkenteni a bőr természetes öregedésének látható jeleit.

- Melyek a leggyakoribb fejbőr, illetve haj problémák?
- Leggyakrabban a fejbőr zsírosodásával, hámlásával, és a hajhullással fordulnak az ügyfelek a gyógyszertárban dolgozó szakértőkhöz.

- Milyen jellemző terápiás eljárások, beavatkozások a leggyakoribbak?
- Ahogy említettem, a haj elváltozásai a fejbőr rendellenességeinek következményei. Ezért minden esetben a fejbőrt kell kezelni különböző dermo-kozmetikumokkal, azaz olyan készítményekkel, amelyeket a bőrre fel kell vinni, rajta kell hagyni, hogy a bőrben fejtsék ki a hatásukat. Nagy hangsúlyt kell fektetni a fejbőr tisztítására is, hiszen a fejbőr is ugyanolyan bőr, mint bárhol máshol a testünkön, azaz fontos a megfelelő Ph érték, bőrnyugtató és hámosító, illetve adott esetben a viszketés csökkentő hatás.

- Miért a férfiak sújtottak elsősorban a hajhullásban? Örökletes vagy szerzett tulajdonságról beszélünk?
- A haj növekedését az ösztrogén hormon szabályozza. A nők szervezetében természetes módon ebből több van, ezért a nők úgymond védettebbek a hajhullás ellen. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha nem olyan mennyiségben vagy minőségben termelődik újra a haj. Ekkor kialakul a hajritkulás, ami egy idő után szemmel láthatóvá válik. A kóros hajhullásnak vannak örökletes és vannak szerzett típusai. Ez utóbbi esetén, amennyiben megszűnik a kiváltó ok, akkor a kóros hajhullás megszüntethető, míg az örökletes típus esetén a folyamatot megállítani nem lehet, csak lassítani.

- A haj, vagy a hajas fejbőr milyen elváltozásainak esetében kell feltétlenül szakorvoshoz, bőrgyógyászhoz fordulni?
- Ketté kell választanunk a fejbőr rendellenességeket a bőrbetegségektől, hiszen a fejbőrnek is lehetnek bőrbetegségei (pl. pikkelyes, hámló foltok – pikkelysömör; foltokban kihulló haj). Ezek olyan betegségek, amelyek esetén feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni.

- Mit javasol az egészséges fejbőr és haj fenntartásához, valamint ápolásához, hogy elkerülhetők legyenek a kellemetlen tünetek?
- Itt csupa közhelyet tudnék írni, de ez esetben is nagyon fontos az életvitel: kevesebb stressz, helyes táplálkozás, mozgás, és ha már kialakult fejbőr problémánk van, akkor mielőbb forduljunk gyógyszertári szakértőkhöz, mert egy kezdetleges rendellenességet sokkal könnyebb helyrehozni, és nagyobb sikerrel megtartani a haj mennyiségét.

- Az étkezési szokásokat illetően, mit ajánlhatunk a haj „egészségének” megőrzése érdekében?
- Táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket. A haj egészsége érdekében a fontosabb vitaminok az E-, C-, B-vitamin, biotin, niacin, illetve ásványi anyagok a szelén, cink, vas. Ne feledkezzünk meg a vitamin és ásványi anyag pótlásról, hiszen amennyiben ezekből a szervezetben hiány alakul ki, akkor az ásványi anyagok elsődlegesen a létfontosságú szerveinkhez kerülnek. Mivel a hajunk nem létfontosságú szerv, vitamin és ásványi anyag hiány esetén a haj nem jut megfelelő tápanyaghoz, ami viszont elengedhetetlen a szép és egészséges haj fejlődéséhez.

Tisztelt Ügyvezető Asszony! Köszönjük az interjút, jó egészséget, jó munkát kívánunk.
A Prelab Kft. filozófiája