Egészségvédelem

1015 Budapest, Donáti u.32. - Google térkép
Tel +36 30 863 3020 E-mail - info@helpnet.hu
NYITVA TARTÁS

.
.
Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gyógyszereit ITT!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

josa valeria 6Az allergiaszezon sokakat már nem ér meglepetésként, tisztában vannak a fellépő tünetetekkel, illetve jó esetben hangsúlyt fektetnek ezek megelőzésére. Ugyanakkor mások számára talán ez az első időszak, amikor szembesülnek azzal, hogy bizony valami allergiás reakciót vált ki szervezetükben.
2016 nyarán a témakörben már beszélgettünk Dr. Jósa Valéria fül-orr-gégész, allergológus és immunológus szakorvossal. Ezúttal ismét a segítséget kértük a témakör más oldalról történő megközelítésében.


- Milyen tényezők vannak jelen környezetünkben a nyári hónapokban, melyek kiválthatják az allergiás reakciót (pollen, napfény, egzotikus ételek)?
- A legtöbb embernek, azt hiszem, a pollenek jutnak az eszükbe, hiszen ez a leggyakoribb oka az allergiának a nyári időszakban. Jellemzően májusban kezdődik a pázsitfüvek, gyomnövények virágzása. Mivel több, mint 200 különböző faj van Magyarországon, ezért nem csoda, hogy hosszú ez az időszak, amikor a tünetek jelentkezhetnek. Ma már a legtöbb ember tudja azt is, hogy az augusztusban-szeptemberben tetőző tünetek parlagfű allergiára utalnak, ami sokszor együtt jár a feketeüröm allergiával is.
Kevésbé ismert, hogy pollenallergiás betegeknél bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása fokozhatja az allergiás tüneteket. Ez a reakció kifejezettebben jelentkezhet a pollenidőszakban, de ettől függetlenül is kialakulhat. Igen jellemző a nyírfa-alma, a parlagfű-görögdinnye közötti úgynevezett keresztreakció, melynek hátterében az adott gyümölcs fehérjéjének és a pollen szerkezetének nagyfokú hasonlósága áll, így az előbbi is ki tudja váltani az allergiás reakciót.
Nyáron, utazás során hajlamosabbak vagyunk olyan ételeket fogyasztani, amelyeket egyébként egész évben nem eszünk, mint például a tengeri halakat, kagylókat, rákokat vagy tintahalat. Ezek sokkal erősebb allergének, mint az édesvízi halak.
A napfény a genetikailag arra hajlamos egyéneknél önmagában, másoknál bizonyos gyógyszerek szedése miatt vagy a bőrön alkalmazott krémek miatt okoz panaszokat.

 

- Mik a leggyakrabban mutatkozó tünetek, amelyek előfordulnak?
- A pollenallergia tüneteit ma már szinte mindenki ismeri, mert van legalább egy olyan ismerőse, rokona, aki valamilyen allergiában szenved. Enyhe esetekben csak orrviszketés, tüsszögés, kevés vizes orrfolyás jelentkezik, súlyosabb esetekben azonban kifejezett orrdugulás, jelentős orrfolyás, erős szemviszketés és könnyezés alakul ki. A tünetek az éjszakai pihenést is lehetetlenné tehetik, sőt, a legsúlyosabb esetben nehézlégzés, asztmát is kiválthat.
A gyümölcsökkel jelentkező keresztreakció esetén jellemzően a szájban jelentkeznek a tünetek: viszketni, zsibbadni kezd az ajak, a nyelv, a torok, esetleg ezek duzzanata is kialakulhat. Ritkábban a klasszikus allergiás tünetek erősödnek fel, erős, vizes orrfolyás indulhat meg néhány perccel a gyümölcs elfogyasztását követően.
Az ételallergiák kevésbé veszélyes következménye, ha haspuffadás, gyomorfájás, hányás, hasmenés alakul ki, vagy test szerte bőrkiütéseket észlel a beteg. Súlyosabb esetben az ajak-, nyelv, torok viszketése, duzzanata jelentkezhet. Amennyiben ez a gégére is terjed, fulladást okozhat. Legsúlyosabb formájában a beteg szédülni kezd, gyengének érzi magát, vérnyomása leesik, keringése összeomlik. Fontos, hogy még enyhe tünetek esetén is azonnal forduljunk orvoshoz, nehogy a fokozatosan felszívódó étel még súlyosabb tüneteket okozzon.
A napfény jellemzően bőrtüneteket okozhat: az úgynevezett napfény okozta csalánkiütés ritka. Ilyenkor a napfénynek kitett területen kezdődő csalánkiütések rövid időn belül az egész testen jelentkeznek. Ennél jóval gyakoribb, ha ekcéma vagy bőrpír, akár hólyagos bőrelváltozások jelennek meg a napnak kitett bőrterületeken, elsősorban az arcon, nyakon, karokon, mellkason.

- A szakorvosi vizsgálatot megelőzően mi alapján következtethet arra a beteg, hogy allergiássá vált és nem egy elhúzódó nátha, vagy egyéb vírusos megbetegedés tüneteit produkálja?
- Felső légúti fertőzés esetén a torok viszketése egyáltalán nem jellemző, nincsenek szemtünetek vagy legfeljebb a vírusos fertőzéseket kísérő kötőhártya gyulladás figyelhető meg. A nátha egy héten belül elmúlik, míg az allergia ugyan változó intenzitással, de jellemzően több hétig eltart. Míg mindkét kórkép során kezdetben vízszerű orrváladék ürül, nátha során pár nap alatt ez jellemzően sűrűbbé, fehérré válik, amely nem ritkán sárgás-zöldes színűvé is válhat. Az allergia sosem jár lázzal, hőemelkedéssel, levertséggel.

- Különböző vizsgálatokkal diagnosztizálható, hogy a páciens milyen allergénekre érzékeny. Léteznek egyszerűbb, gyorsan elvégezhető és hamar eredményt tükröző tesztek és vannak komplex fizikai vizsgálatok. A Doktornő melyeket preferálja, illetve mi alapján választ ezek közül?
- Alapvetően kétféle vizsgálati módszer áll rendelkezésre, ez nem változott az elmúlt évtizedekben. Az úgynevezett Prick-teszt egy karcolásos bőrvizsgálat, amikor az allergént visszük a bőr legfelső rétege alá egy pici karcolással. 20 percen belül kialakul az allergiára oly jellemző csalánkiütés. Az allergiás reakció kialakulásában szerepet játszó hisztaminhoz hasonlítjuk a többi allergénre kialakuló reakció mértékét – a hisztamin által kiváltott csalángöb méretének legalább 50%-át elérő reakció számít pozitívnak. Nem lehet azonban elvégezni ezt a vizsgálatot, ha a beteg antihisztamint vagy szteroidot szed, mert akkor az allergiás reakció nem váltódik ki. Ilyen esetekben, vagy ha olyan kisgyermekről van szó, akinél még nem lehet elvégezni a vizsgálatot a közreműködés hiánya miatt (ez meglehetősen egyéni, nem feltétlenül az életkortól függ), javasolt a vérből végzett allergiavizsgálat. Hasonlóképpen, ha a Prick-teszt negatív eredményű, de mégis fennáll a gyanú, hogy a panaszok hátterében allergia áll, szintén a vérvizsgálat segíthet. Előnye, hogy többféle allergént tudunk vizsgálni, mint a Prick-teszttel, viszont az eredményre nagyjából 1 hétig várnunk kell. Ennek során a vérben lévő, az allergiás reakció során kialakuló ellenanyag szintjét mérik. Én mindig egyedileg mérlegelem, hogy kinek melyik típusú vizsgálatot javaslom, és természetesen figyelembe veszem a betegek kéréseit is.

- Milyen fejlődést mutat az orvostudomány e téren? Vannak a közelmúltban kifejlesztett, szabadalmaztatott és elterjedt eljárások, amelyek segítségével nagyobb biztonsággal állítható fel a diagnózis, netán mérni lehet olyan tényezőket, melyek korábban nem voltak kimutathatók?
- Ezen a téren jelentős előrelépés történt. Az egyik a molekuláris vagy komponens alapú allergiavizsgálat. Ennek hátterében az áll, hogy egy adott allergénnek általában többféle komponense is van: az egyik a súlyos allergiás reakcióért, a másik a keresztreakciók kialakulásáért felelős, míg a harmadik ellen kialakuló válasz elhanyagolható tüneteket okoz csak. Így tisztázni lehet többféle allergia esetén (például egyidejű parlagfű és feketeüröm allergia), hogy ténylegesen melyik növény okozza az augusztusban-szeptemberben jelentkező erős tüneteket, és célirányosan meghatározni, hogy csak ez ellen indítsuk a nagyon hatékony, de a beteg számára jelentős költségekkel járó immunterápiát. A másik hasznos terület az ételallergiák, különösen azon élelmiszerek esetén, amelyek az arc, ajak, nyelv nagyfokú duzzanatát, vagy akár súlyos, életet veszélyeztető, úgynevezett anafilaxiás reakciót tudnak kiváltani (például a mogyoró).

- A Doktornő által felsorolt tünetek, milyen módon enyhíthetők vagy szüntethetők meg, milyen gyógyszerek és készítmények állnak rendelkezésre?
- Enyhe tünetek esetén akár a tengervizes orrspray-k, még inkább a nagyobb mennyiségű vizet alkalmazó orrmosók segíthetnek, egyrészt eltávolítják a tüneteket okozó allergéneket az orrnyálkahártyáról, másrészt kimossák az orrváladékot, amely az allergiás reakció során felszabaduló anyagokat is tartalmazza.
Mindenki számára könnyen, recept nélkül elérhetőek az antihisztamin tartalmú tabletták és orrspray-k, amelyek enyhe tünetek esetén hatásosak. Sajnos, az allergiás tünetek az évek előre haladtával általában fokozódnak, egy idő után a beteg számára hatástalannak tűnhetnek a korábban jól bevált szerek. Legkésőbb ilyenkor orvoshoz fordulnak a betegek.
Receptkötelesek az antihisztaminoknál erősebb szteroidos orrspray-k. Sokan megijednek, mert sok rosszat hallottak a szteroid káros hatásairól, azonban a jelenleg forgalomban lévő szerek modernek, nem szívódnak fel, és az előírt adagban alkalmazva nem okoznak a szervezetre káros mellékhatásokat. Kapható már a gyógyszertárakban egy szteroidot és antihisztamint is tartalmazó orrspray, amely egy gyógyszerben kombinálja két készítmény hatását, fokozva ezzel hatékonyságát, és mivel csak egy gyógyszert kell használnunk, könnyebbé válik az alkalmazás is.
Lehetőség van még az úgynevezett allergénspecifikus immunterápiára, amelyet legalább 3 éven keresztül kell alkalmazni az allergiaszezonban és az azt megelőző 1,5 hónapban. Rendszeresen alkalmazva az allergén higított oldatát, egy toleráló immunválaszt váltunk ki, amely fokozatosan tünetmentessé teszi a beteget a pollenszezonban is.
Mindenkit óva intenék a nyálkahártya lohasztó orrspray-k hosszú távú, 10 napon túli használatától, mivel az orrnyálkahártya hozzászokik ezekhez a szerekhez, és egy idő után a betegek az orrspray-k nélkül gyakorlatilag nem kapnak levegőt az orrukon át. Rossz szokás még az izomba adott szteroid injekció a pollenszezon előtt, mellyel az egész szervezet anyagcseréjét, a vérnyomást, a cukor- és hormonháztartást felboríthatjuk.

- Honnan tudhatjuk, hogy ezeket a készítményeket mikor kell elkezdeni alkalmazni és mikor érdemes abbahagyni?
- A tünetek megfelelő csökkentéséhez időben, még a magas pollen-koncentráció, és az erős tünetek kialakulása előtt el kell kezdeni az allergia elleni kezelést, bármit használjunk is. Így több esélyünk van arra, hogy kevesebb, kisebb adagú gyógyszerrel sikert érjünk el. Jómagam ezért is tartom fontosnak, hogy mindenki tisztázza, mire is allergiás, hiszen az interneten könnyen hozzáférhető, hogy az ország egyes pontjain éppen milyen az aktuális pollenkoncentráció.

- Milyen módon előzhetjük meg az allergiás reakciókat, illetve csökkenthetjük kifejtett hatásukat? Vannak kivételes esetek, amikor nincsen segítség?
- Sajnos az allergia részben a szüleinktől örökölt hajlamon, részben a csecsemő- és gyermekkorban a szervezetet ért hatásokon (antibiotikus kezelések gyakorisága, fertőzések, tisztaságmánia), részben a környezeti tényezőkön (allergénkoncentráció a környezetünkben, légszennyezettség) múlik. Ezek kis részét tudjuk csak befolyásolni. Fontos azt megértenünk, hogy ha egyáltalán nem foglalkozunk az allergiánkkal, évek alatt akár asztma is kialakulhat, vagy panaszaink olyan mértékűvé válhatnak, hogy az éjszakai pihenésünket lehetetlenné teszik. Az egyetlen oki, azaz nemcsak a betegség tüneteit csökkentő, hanem az allergiát ténylegesen meggyógyító megoldás az allergénspecifikus immunterápia. Nagyon jó lenne, ha ez minél több allergiás beteg számára elérhetővé válhatna.

- Tisztelt Doktornő! Köszönjük az interjút, jó egészséget kívánunk!

dr. Jósa Valéria gyermek- és felnőtt fül-orr-gégészeti, valamint allergológiai problémákkal foglalkozik Budapesten a Róbert Kórházban, ahol nyugodt és barátságos körülmények között, a legmodernebb vizsgáló eszközökkel biztosítja a betegek ellátását. Rendelési idejével, valamint elérhetőségeivel kapcsolatban a kórház honlapján tájékozódhat (https://www.robertkorhaz.hu/).