Egészségvédelem

1015 Budapest, Donáti u.32. - Google térkép
Tel +36 30 863 3020 E-mail - info@helpnet.hu
NYITVA TARTÁS

.
.
Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gyógyszereit ITT!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Dr.Tóth Eszter szemorvosEgészségünk védelme érdekében számos óvintézkedést megteszünk.  A kutatásokban, a médiában azonban kevés szó esik a szem védelméről.

 

A téma kapcsán Dr. Tóth Eszter szemész szakorvost kérdeztük.

- Kedves Doktornő, kérem, röviden meséljen magáról és választott hivatásáról!
- 1980 óta dolgozom szemészként, kezdetben közalkalmazottként a Pécsi Szemklinikán, majd a kecskeméti kórházban, később városi rendelőintézetben, majd Budapesten. 1992-ben indítottam el magánpraxisomat, melynek kezdetén optikus mellett is közreműködtem orvosként. Praxisom során a kontaktlencse illesztésre specializálódtam.
   
- Mit értünk a szem védelme alatt? Kevésbé kézzelfogható, mint például a bőrünk megóvása. Összefoglalná, hogy mivel szemben kell megvédenünk szemünket?
- Talán az elsődleges és legfontosabb az UV sugárzás elleni védelem. Az UV fénynek szemünk folyamatosan ki van téve, függetlenül attól, hogy a városban vagy a tengerparton sétálunk, sportolunk, dolgozunk. Főképp nyáron, amikor a legmagasabb a napsütéses órák száma, ezért ez az időszak a legkockázatosabb.
Több lehetőség is adott a sugarak megszűrésére, az urak óvhatják szemüket sildes sapkával, a hölgyek kalappal, de talán a leggyakrabban alkalmazott védőeszköz mégis a napszemüveg. Jó megoldás a kontaktlencse is, szinte mindegyik el van látva UV szűrővel. Ez azért hatékonyabb megoldás, mert viselése esetén a szem szaruhártyájának teljes felülete fedve és védve van, szemben a napszemüveg keretével, mely az oldalról érkező napsugarak ellen nem véd.

- Az UV sugaraktól milyen károsodást szenvedhet szemünk?
- Vannak akut sérülések, mint például az úgynevezett hóvakság. Ekkor a szemet olyan nagy mennyiségben éri UV fény (például síelés során a hóról visszatükröződő fény, vagy hegesztő munkák alkalmával a hegesztőpajzs – hegesztőszemüveg mellőzése), hogy a szaruhártyán elváltozások keletkeznek.
Szórt fény esetében nem felületi sérülések lesznek, hanem a mélyebb rétegekben károsodik a szem (a szemlencsében, illetve az éleslátást biztosító makulában, retinában).

- Visszafordíthatatlan a folyamat?
- Mindkét fent felsorolt esetben látásromlás következik be. Az akut károsodás esetében visszafordítható a folyamat, de igen erős fájdalommal jár. Krónikus sugárzás esetén szürke-hályog képződhet, és sérülhet a szem ideghártyája is, a betegeknek ez később okoz látáspanaszt.

- Az akut károsodást követően öngyógyító a folyamat, vagy szükség lehet orvosi beavatkozásra?
- A sérült területek maguktól is regenerálódnak, de a nagy fájdalom miatt a betegek előbb-utóbb szakorvoshoz fordulnak. A hosszú távú besugárzás következtében kialakult szürke-hályogot műtéttel lehet gyógyítani. A szemfenéken kialakuló elváltozások az orvostudomány jelenlegi állása szerint még nem kezelhetők.

- Áttérve a második szemet károsító tényezőre a szemfáradtságra – szemszárazságra, milyen környezetben a leginkább veszélyeztetett szemünk és hogyan védekezhetünk?
- A szemszárazság kialakulása nagymértékben befolyásolt a környezeti hatások (munkavégzés módja, helyszíne), valamint az egyén hormonháztartása által (például klimax ideje alatt). A szárazságérzet kialakulásában még a kontaktlencsének is szerepe lehet, mely elszívja a nedvességet a szemből, ezáltal kényelmetlen, szúró érzést vált ki viselőjénél.

- A szemfáradtság – szárazság a tartós számítógép előtti munkavégzés esetében hamar jelentkezik. Igazak azok a megállapítások miszerint, ha valaki – főleg gyermekkorban – túl sokat és túl közelről néz TV-t, vagy a számítógép monitorát, akkor romlik a látása?
- Erre vonatkozóan hiteles orvosi publikációk nincsenek, de egyértelműen az sem jelenthető ki, hogy ezek csak a társadalom által generált tévhitek. Bizonyított tény, hogy a túl közeli tárgyak szemlélésével töltött munkavégzés, a szemhez közel tartott könyvek olvasása hosszú távon rövidlátáshoz vezetnek. Habár a tankönyv azt mondja, hogy a kisfokú rövidlátás folyamata 24 éves korig lezárul, személyes tapasztalatom mégis az, hogy a 28-32 év közötti fiatal felnőtteknél ismét van némi növekedés a dioptriában. Ez az az időszak, amikor az egyén a felsőoktatásból már kikerülve a munka világába, állandó számítógép előtti munkavégzésre kényszerül.
- A környezeti hatások mellett (mint pl. a levegő magas széndioxid tartalma, a párátlan környezet, a légkondicionáló, stb.) a monitor előtti szemszárazságért a kevesebb pislogás is felelős. Normál esetben 1 perc alatt az ember tizenkétszer pislog, amíg a monitor előtt ez 3-4 pislogásra redukálódik, ami mindössze a harmada a normálisnak.

- Hogyan védekezhetünk?
- Vannak olyan szemüvegek és kontaktlencsék, amelyek alkalmasak a monitor káros sugarainak megszűrésére.
- Nem véletlenül törvényi előírás, hogy a számítógép előtti munkavégzéskor 50 perc munkát követően 10 perces, gyakorlatilag szemet pihentető egyéb munkát kell a dolgozónak adni. Rendelet írja elő, hogy 2 évente kötelező a szemorvosi vizsgálat azon személyek számára, akik legalább napi 4 órában számítógép előtt dolgoznak.
- Javasoljuk, hogy a monitor a szemmagasság alatt helyezkedjen el, mert akkor picit lefelé nézünk, s a felső szemhéj kissé fedi és védi a szaruhártyát.
Amennyiben a beteg fájlalja szemeit, estére bevörösödik, akkor először szakorvoshoz forduljon, hogy kizárjuk az egyéb szembetegséget.
Szárazság esetén műkönnyet kell cseppenteni. Ezek rendszeres, hosszan tartó használata is megengedett, hiszen összetételében nagyon hasonlít az emberi könnyhöz. Azonos pH értékkel rendelkezik, korszerű konzerváló szerekkel tartósítják. Ma már olyan nanoszűrős műkönnyek is léteznek, melyek nem engedik az oldatba a különböző baktériumokat és mikroorganizmusokat. Léteznek továbbá úgynevezett oxidatív konzerválószerek is, melyek a szemrésbe kerülve az oxigén hatására azonnal elbomlanak.

- A szem védelmének veszélytényezőjeként és a látásromlás potenciális okaként jelenik meg a kor, mint rizikófaktor. Mit is jelent ez pontosan?
- Gyermekkorban a tompalátás okozhat problémát. Ilyenkor a gyermek homályosan lát az egyik szemével az agy pedig igyekszik elnyomni az életlen képet, melynek eredményeként nem tanul meg a gyengébb szemmel rendesen látni. Többnyire tünet nélkül jelenik meg és ezért a szülők nem veszik észre. Késői felfedezése csökkenti a gyógyítás esélyét, amire legkésőbb 6-9 éves korig van lehetőség.
Kezelése a jól látó szem leragasztása, mellyel a gyengébb szemet használatra ösztönözzük. A látás javulásának mértékétől függően akár évekig is takarni kell a gyermek szemét.

- Idős korban akár előfordulhat a makula-degeneráció is. Milyen szembetegségről van szó?
- A szemfenéken az ideghártyának bizonyos területe, - amely az éleslátásért felelős - betegszik meg. Itt a receptorok koncentráltabban fordulnak elő. Amennyiben ezt a területet érinti a degeneráció, úgy lényeges látásromlás lép fel. A kiváltó okok különbözők lehetnek. Lehet atrófiás (sorvadásos), vagy nedves típusú (exudatív) az elváltozás. Ekkor a beteg a Kettesy-féle decimális látás- vizsgáló táblának csak a legfelső 2-3 sorát képes leolvasni.
Ez utóbbiak kezelésére ma már van lehetőség, mellyel lassítható, megállítható a folyamat, sőt bizonyos esetekben akár javulást is eredményezhet.

- A szemvitaminoknak milyen funkciója van a szemvédelem során?
- Legtöbbjük a makula-degeneráció kezelésére szolgál. Amerikai tanulmányok vizsgálták a lutein, a zeaxantin és a cink felhasználhatóságát és megállapították, hogy elnyelik a napsugarak káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában lévő szabadgyököket, csökkentve a degeneráció veszélyét.
A publikált tanulmányokban foglalt megállapításokon túl nehéz meghatározni, hogy mely készítmény válthat ki jó eredményt minden egyénnél. Ettől függetlenül a sárgafolt-degeneráció kezdeti jelei alkalmával már szoktuk ajánlani a betegeknek a vitaminokat, megadva a lehetőséget a látásromlás lelassítására, megállítására.

- Zárszóként, van valóságalapja annak, hogy a szemüveget rendszeresen viselni kell, mert különben a látás tovább romolhat?
- A rövidlátók esetén a szemüveg egy korrekciós eszköz, nem terápiás kellék. A szemüveg az éleslátást biztosítja, viselésétől nem fog javulni a látás, de romlani sem. Fordítva talán nagyobb jelentősége van a kérdésnek. Amennyiben valaki nem viseli és továbbra is erőlteti – fókuszálja szemét, akkor hosszútávon még ront is a rövidlátásán. Természetesen a túllátó gyermeknek muszáj viselni a szemüveget, mert különben tompalátóvá válik az egyik szeme.

- Köszönöm az interjút!